Friday, April 24, 2009

...Wél makkelijker.

Dat doorlinken van de ene pagina naar de andere website naar een subpagina daar weer van en dan op een button klikken en dan nog eentje... En dat allemaal om 1 beeldverhaal pagina te kunnen lezen! Dat kan makkelijk bedacht ik me. Dus hierbij Lichtvervuiling en "Zonder Titel"; vanaf deze blog met één klik te bekijken. Yeeeey!

:: continue>

Thursday, April 23, 2009

Om te huilen...

Een vriend bracht me van de week in contact met de soundtrack van de film Lust, Caution van regisseur Ang Lee. Ik heb de film nog niet gezien en bij het horen van de soundtrack kan ik me nu wel voor de kop slaan! Dit nummer heb ik inmiddels bijna de hele dag op repeat; en dat werkt erg goed bij het opzetten van een emotionele scene in mijn nieuwe verhaal. Geniet en huil mee!:: continue>

Wednesday, April 22, 2009

Nature's Best

Inspiratiemoment voor een nieuw kort verhaal :-)
:: continue>

Tuesday, April 21, 2009

"Maar....!"

"Hoe zit dat dan met je science-fiction verhaal? Werk je daar nog aan dan?"

Uhm... Ja. Nee. 
Soms.

Heel soms.

Het project werd een beetje groot. Iets té groot. Als in: 20 boeken groot. Oké, misschien overdrijf ik. 15 boeken dan. Maar dat is nog steeds een behoorlijk aantal! Zeker voor iemand die net zijn eerste stappen zet in het professioneel vertellen en tekenen van strips. 

Begrijp me niet verkeerd, ik ben nog steeds sci-fi geek en ik wil het nog steeds afmaken. Maar wat ik vooral nú wil is direct beginnen met een verhaal te vertellen, zonder complete nieuwe werelden, technologiën en culturen hoeven te introduceren. Op dit moment vind ik het vooral belangrijk goed verhalen leren te vertellen. Verhalen in het hier en nu met mensen zoals je ze kent (of niet wilt kennen). En dat grote epische verhaal, dat komt nog wel. De schetsen en storyboards staan netjes opgeborgen en af en toe komt er iets in me op dat ik ervoor wil gebruiken, dus die stapel dikt langzaam aan. Personages veranderen, tijdlijnen worden aangepast, dialogen heen en weer geschoven, maar alles in de achtergrond. Het borrelt en bruist, alleen zie je het niet. 

To be continued...!

:: continue>

Een kijkje in de keuken...

Weet je wat ik altijd zo leuk vind aan DVD's? De extra's; extended scenes, alternate takes, director's commentary, bloopers... Alles wat het proces van een verhaal maken zo leuk, vervelend, frustrerend, inspirerend en verwarrend maakt. Dit is dezelfde reden waarom ik de DVD's van The Fountain en de laatste 2 seizoenen van Battlestar Galactica niet gekocht heb. Daar staat namelijk niks aan extra's op! 

Daar doe ik natuurlijk niet aan mee, dus hierbij een extraatje van Lichtvervuiling!
De eerste aanzetten voor Lichtvervuiling heb ik rond november 2008 geschreven en geschetst. Het ging hierbij om een omvangrijker verhaal waarin 3 verhaallijnen door elkaar heen liepen en was geïnspireerd door een zomerse fietstocht langs de Rotte en het observatiepunt daar in de buurt. Vanaf dat punt heb je een prachtig uitzicht over de polder en aan de horizon kun je stukjes Delft en Rotterdam zien. Het idee dat 's avonds zowel de stad als de kassen de hemel zouden verlichtten, sprak me enorm aan en vormde de basis voor Lichtvervuiling.

Sems verhaallijn was heel anders opgebouwd dan nu het geval is. Zijn ontmoeting op het Halloweenfeest met het mummie meisje (in de scripts had ik haar voor het gemak Miri genoemd) werd verteld in flashbacks. De openingspagina van zijn deel van Lichtvervuiling toonde hem, slapend in bed, terwijl een schaduw in de vorm van Miri op de rand van zijn bed zat. Op dat moment werd hij gebeld, door andere personages met hun eigen verhaallijn. Uiteindelijk zou hij, met een aantal vrienden, die avond op het uitkijkpunt terechtkomen en een vuurwerkstokje (hoe heet zo'n ding nou!) vinden in zijn jas. Die had Miri daar geplaatst en hij zou hem aansteken, wat de sterren zou verbeelden. 

Compleet anders dan wat er nu is dus! De verschillende verhaallijnen in elkaar knopen werd mij te ingewikkeld en ik kwam erachter dat ik Sems verhaal toch het interessantst vond. Het idee dat een gewone nuchtere jongen in een bijna poëtische situatie/handeling belandt sprak me erg aan. 

Misschien dat de andere personages nog een keer een kans krijgen. Tijd zat!

Overigens: Herkennen jullie de posters aan de muur? ;-)

:: continue>

Verloren kindje

Het is inmiddels 5 weken sinds ik mijn eerste korte beeldverhaal heb afgerond en het arme ding heeft nog steeds geen titel! Wel is hij (of is het een zij?) in zijn(of haar?) geheel te bekijken en te lezen op mijn flickr

Wat betreft het verhaal: ik krijg regelmatig vragen in hoeverre het autobiografisch is. Daarop kan ik eerlijk antwoorden dat het zeker elementen bevat uit mijn jeugd (zoals mijn reizen naar Indonesië en de rode vogel vlieger), maar verder een fictief verhaal is. 

Ohja, en wat betreft die magenta, groene en witte bloemblaadjes: die zijn afkomstig van resp. rozen-, kenanga- (bekend om zijn gebruik in Chanel No. 5 parfums) en jasmijnbloemen. Deze mix wordt in Indonesië gebruikt om uit te strooien over een graf of over de plek waar het as van een overledene is uitgestrooid.

:: continue>

Lichtvervuiling is af!

Afgelopen zondag is mijn 2e korte verhaal, getiteld 'Lichtvervuiling', afgerond. In 7 pagina's vertelt het verhaal over een jongen, Sem, die op een Halloween avond een enigszins aparte ontmoeting heeft met... een mummie.

Het verhaal is in zijn geheel te bekijken en te lezen op mijn flickr.

:: continue>

3... 2... 1... !

Ok, komt ie dan: mijn allereerste post op mijn allereerste blog! 

YEAH!!!

Ik hoop met deze blog mijn beeldverhalen een beetje openbaar te maken. Is opgegeven moment toch wel nodig als je het publiek nodig hebt. :-) 

:: continue>